Realization Competition for Citizen Community Centre in Böblingen

Awarding authority: State of Böblingen 

We suggest a building which reacts to the two orientation of the site. Two longitudinal structures unite into one building and create a gathering venue by the lake. The first structure begins in the north as a main entrance in the ground floor, guides the visitors passing across the foyer and staircase, and ends up overhanging with the group rooms in the direction of the lake. The second structure begins in the south with a cafeteria and passes through the foyer and ends up with an events hall in the upper floor. The foyer with the staircase forms the spatial joint. It is a sculptural metaphor of two hugging people. The main entrance is accessible from a generous forecourt and is situated under the overhang of the two structures.