Realization Competition for Prison Düppel in Berlin-Zehlendorf

Awarding authority: State of Berlin, represented by Senate Administration for City Development of Berlin

The project formulates a clear structuring and zoning of the site. The compact and clear allocated building structures have a height development which is appropriate in the rural surroundings.The chosen structure suits the design assignment of an "offener Vollzug" (special kind of imprisonment, where prisoner are released temporarily in order to work or to study) … The site doesn’t insulate itself but rather allows an insight into the work and recreation spaces of its inhabitants. The position and form of buildings enable living privacy. The building site is concentrated in the south by a comb-shaped building. A spacious greenery centre with outdoor installations forms the heart of the site. The visitor entrance to the shopping area forms the north side with a tree alley.