Single-family House Hangleiter, Ravensburg

Detail: 

The single-family house with an in-law apartment stands on a 2000 m² hillside in the suburb. It is planned to be a spacious residential house in consideration of the park-like garden and the neighbour villa in Tuscan style. These criteria must be included: modern and energy-optimized building with passive house standard, innovative building services and facility management. A two-part cubic building with a parent’s house situated parallel to the hillside and a children’s house situated perpendicular to the hillside are developed from these criteria. A glazed entrance hall and a bond bridge connect the two houses.

A garage, utility rooms and a guestroom with bath are located in the ground floor of the children’s house. A side entrance with a stairs opens up the children’s rooms and a shared bathroom in the first floor. There is a sauna and a fitness room in the underground floor. A free-standing fireplace divides the spacious living room and dining room in the ground floor of the parent’s house. The professional kitchen is designed in an ellipse form. There is a master bed room with bathroom in the first floor. The innovation of the building is actually due to the construction method and the building services. The external walls are made of vacuum insulated prefabricated concrete elements.

 

  • First Prize – Realization Competition: 
  • Begin of Planning: May 2002
  • Begin of Construction: September 2004
  • Completion: November 2005
  • Cost of building: 1.300.000,00 €
  • Gross floor area: 655,50 m²
  • Gross cubic volume: 2.330,00 m³

Client: Matthias Hangleiter, 88212 Ravensburg